Låna en språkvän

Är du öppen och nyfiken på andra människor? Vi vet att det finns många nya Säterbor som vill träffa dig en eller flera gånger, prata svenska, lära sig mer om Säter, dela ett intresse eller bara prata om livet och framtiden i Sverige. Du behöver själv inte vara född eller uppvuxen i Sverige för att bli utlånad som språkvän.

Låna en språkvän är ett integrationsprojekt på Säters bibliotek. Projektet syftar till att skapa möten mellan människor som annars kanske aldrig skulle ha träffats.

Så här gör du om du är intresserad:
Skriv en kort beskrivning av dig själv och mejla den till sprakvan.bibliotek@sater.se.

När någon vill låna dig, så meddelar vi dig och du får låntagarens kontaktuppgifter. Sedan stämmer ni träff, till exempel på biblioteket. Vi bjuder tillsammans med Annas hembageri på en fikabiljett för första mötet.

Språkvän är ett integrationsprojekt för nyanlända eller personer med uppehållstillstånd i Säters kommun. Målgruppen får möjlighet att låna en ”språkvän” på Säters bibliotek för att öva sig på det svenska språket, lära sig mer om Säter och Sverige och kanske dela ett fritidsintresse. På biblioteket förmedlar vi kontakten mellan målgruppen och språkvännerna, därefter får respektive låntagare och språkvän själva bestämma hur mycket och hur ofta de kommer att ses. 

Målet är att ge målgruppen möjlighet att integreras i samhället på ett personligt och praktiskt sätt genom att få träffa en språkvän. På detta sätt kan vi skapa möten mellan människor som annars kanske aldrig skulle ha träffats. Både låntagaren och språkvännen får ett kulturellt utbyte i detta möte, vilket vi ser som givande för båda parter när det kommer till att ta del av och få större kunskap av varandras kultur.

Vill du veta mer om projektet hör gärna av dig till sprakvan.bibliotek@sater.se, tel. 0225-55 186 eller besök oss.