Guide till att låna e-böcker och e-ljudböcker

För att låna e-böcker och e-ljudböcker behöver du gå igenom några steg första gången, sedan är det bara att låna och läsa.

Här hittar du kortfattat hur du gör för att låna och läsa e-böcker. Vill du ha mer hjälp igång så kontakta oss gärna för hjälp eller boka en bibliotekarie/IT-kunnig.

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett lånekort/personnummer och en pinkod. Om du saknar lånekort hos oss eller har glömt din PIN-kod, läs mer här om att bli låntagare på Säters bibliotek.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp igång eller om du stöter på problem med e-böckerna/e-ljudböckerna. Vi hjälper gärna till!

E-böcker

Hitta böcker

1. Gå till Bibliotekskatalogen, logga in.Sök efter en bok du vill läsa. Du kan skriva e-bok och klicka på sök, för att se alla e-böcker vi har tillgång till.

2. Klicka på en bok du vill läsa.Här finns en länk, du klickar på Ladda ner (EPUB/PDF) och e-boken sparas på din enhet.

3. Öppna e-boken med valfri e-boksläsare, första gången kan du behöva koppla din e-boksläsare till ett Adobe ID.

Fortsätta läsa

1. När du ska fortsätta läsa boken går du till din e-boksläsare och öppnar boken.

2. Om du vill fortsätta läsa boken i en ny enhet loggar du in i Bibliotekskatalogen, letar fram boken under Mina lån och laddar ner den igen.

Välj läsprogram

För att läsa e-böcker behöver du ha en  särskild e-boksläsare.

Programmen är gratis och kan laddas ned från internet eller Google Play/App store.

Vi rekommenderar:

Adobe Digital Editions. För datorer och läsplattor.

Bluefire Reader. För iPhone/iPad samt Android.

Aldiko. För Android.

Adobe ID

Du behöver ett Adobe-ID för att ladda ner e-böcker. Det skapar du en gång och kopplar det till en e-boksläsare.

Format

E-böcker finns i två format:

EPUB. Standardformatet för e-böcker. Kan läsas på PC, Mac, Linux, läsplattor, iPhone, Android, andra mobila plattformar.

PDF. Kan läsas på PC, Mac, Linux,

läsplattor, iPhone, Android, andra mobila plattformar.

E-ljudböcker

Hitta böcker

1. Gå till Bibliotekskatalogen, logga in.

2. Sök efter en bok du vill läsa. Du kan skriva e-ljudbok och klicka på sök, för att se alla e-ljudböcker vi har tillgång till.

3. Klicka på en bok du vill lyssna på.

4. Här finns en länk du klickar på för att öppna upp e-ljudboken. Då öppnas en spelare och e-ljudboken börjar spelas upp.

Lyssna vidare

1. När du vill lyssna på boken nästa gång, loggar du in på Mina sidor i bibliotekskatalogen. Där kommer du åt alla e-ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna.

2. Klicka på länken Hämta e-bok för att fortsätta lyssna där du senast slutade.

Format

Ljudböckerna sparas inte på datorn, utan spelas upp direkt via spelaren i en webbläsare. Du måste alltså ha uppkoppling medan du lyssnar.