All digital week 2021 på Säters bibliotek

22 - 28 mars är det All digital week, en vecka då vi extra uppmärksammar vår digitala vardag. Vi kommer att ge flera tips under veckan på sådant du kan delta i, tänka på och även ett eget poddavsnitt med Polisen i Dalarna om barns trygghet på nätet.

All digital weeks logga, 22-28 mars 2021

Ett samtal om barns trygghet på nätet

DigidelCenter Säter - All Digital Week 2021
Onsdag 24/3 kl 10

Gäster: Anna Ställ och Erik Gatu från Polisen i Dalarna.

Om du vill fortsätta tänka och prata om barns trygghet på nätet har vi tagit fram ett material som du kan använda - själv eller tillsammans med ett barn.

Kom ihåg att du kan kontakta oss om du har frågor om din digitala vardag!

bibliotek@sater.se

0225-55186

Vi hjälps åt så gott vi kan över telefon, mail eller digitalt möte, då vi inte har möjlighet att ta emot digital vägledning på plats än.

Tips för en bra digital vardag
Tre tips för att ha det bra på sociala medier. Svart bakgrund, hjärtan och mobiltelefon med texten Digital vardag

Samma lagar!
På internet gäller samma lagar som utanför nätet.
Om någon beter sig oschysst mot dig kan det vara ett brott.
Checka in statensmedierad.se/nohate

Alla bestämmer själv
Du får välja att inte ha sociala medier. Om du har sociala medier så bestämmer du själv hur ofta du ska använda dem.
Sätt tidsbegränsning på telefonen om du använder sociala medier oftare än du vill. Fråga alltid innan du lägger upp bilder på andra människor.

Sprid nätkärlek!
Du kan skriva något snällt till en person som gör något bra.
Du kan engagera dig i det du brinner för. Följ konton som ger dig energi. Alla är olika, försök att inte jämföra, men inspireras gärna! Nätet kan vara en fantastisk plats.
Låt oss hjälpas åt att sprida positiva vibbar!

Tre tips för säkra lösenord!

Var nätsmart!
Använd olika lösenord för olika tjänster och konton.
Svårt att komma ihåg? Skaffa en lösenordshanterare som sparar dina lösenord i ett krypterat valv på din telefon eller dator.

Var kreativ!
Hitta på egna ord som inte finns i ordlistor. Det är svårare att hacka. Om det är möjligt - använd mellanslag. Det är ofta lättare att komma ihåg en mening än enskilda ord.

Var säker!
Ditt lösenord till din mail är ditt viktigaste lösenord.
Med åtkomst till din mail kan många andra lösenord återställas.
Ett tips är att använda tvåstegsverifiering när det är möjligt. Det betyder att du använder två steg för att logga in, till exempel sms + lösenord.

Fyra tips för en snäll vardag på internet!

Det finns taskiga människor på nätet men låt oss vara en snäll superkraft!
Skriv peppiga meddelanden till någon person som gjort något bra!
Dela inte falska nyheter som skapar oro.

Att vi kan nå varandra snabbt med meddelanden gör att vi kan finnas där för någon även om vi inte är fysiskt nära varandra. Ett hjärta och ett snällt ord kan vara ett fint stöd till en vän som går igenom något svårt.

Ha feelgood-stunder på internet! Kolla in sånt som gör dig glad på Pinterest. Titta på videos på Youtube som inspirerar dig. Följ personer som gör dig motiverad.

Om du varit med om något som inte känns bra på internet. Prata med någon! Samma lagar gäller på internet som utanför internet. Det finns stöd att få om du blivit utsatt för brott på nätet eller utanför nätet, läs mer på: ungaboj.se (Unga brottsofferjouren) eller boj.se (Brottsofferjouren).